Turizam poslije krize izazvane korona virusom

foto: [EPA/ANGELO CARCONI]

Globalna blokada nastala nakon pojave COVID 19 virusa ne jenjava i vrlo je teško predvidjeti početak normalizacije poslovanja u sektoru turizma. Virus se pojavio iznenada, nenajavljeno, a ni najveći pesimisti među nama nisu mogli predvidjeti ovako apokaliptičan scenarij. 

Meni nekako situacija liči na onu iz 90-tih godina u bivšoj Jugoslaviji, kada smo naivno govorili "ma ovo će proći za par mjeseci..." Nažalost kao ni tada, "ovo" neće proći za par mjeseci i pred turističkim radnicima su teški dani. 

Ako posmatramo situaciju u regionu, slobodno možemo reći da od ljetne sezone nema ništa!
I ako nadležne institucije liberaliziraju mjere koje su na snazi možemo se nadati da će se život stidljivo vratiti u ugostiteljske objekte, ali hotelijeri ne mogu očekivati neku ozbiljnu popunjenost kapaciteta. Turisti će još dugo vremena izbjegavati mjesta sa velikim brojem ljudi, festivale, koncerte, a moramo uzeti u obzir da su mnogi ostali bez posla, te da u mnogim kompanijama situacija nije dobra. Postavlja se pitanje, kome će biti do odmora, putovanja i provoda u kompletnoj situaciju kakvu imamo pred sobom.

Također je teško očekivati oporavak turizma bez oživljavanja avio prijevoza, a ako uzmemo u obzir da su mnogi divovi iz ove branše na koljenima to situaciju dodatno komplicira. Nadajmo se jeftinijim cijenama avio karata nakon završetka krize...

Turistički radnici moraju uložiti velike napore kako bi ponudili nove proizvode i prilagodili poslovanje objekata novonastaloj situaciji. Pomoć od države (ako je bude) će biti nedostatna, a opstat će najuporniji i najkreativniji. 

Nautički turizam, najam vila, planinskih kuća, pa i kampovi će možda probiti led kada je u pitanju 2020 i to uglavnom sa domaćim turistima i turistima iz regije ako posmatramo Hrvatsku i Crnu Goru. Skijaški centri bi također mogli uz određene mjere ublažiti efekte korona virusa u sezoni 2020/2021.
 

Amer Ćorić

DUBOS Consulting Sarajevo 

Primjedbe

Popularni postovi