Spašavanje turizma


Nažalost tema i ovog bloga će biti korona, odnosno poslovanje vezano za probleme koje je izazvala.

Danas u Njemačkoj protesti ugostitelja

Tihi protesti pod nazivom "Prazne stolice" su se održali u preko 80 gradova. Ugostitelji traže smanjenje PDV-a na 7%, jasan plan i dužinu trajanja mjera sa ograničenjima, pomoć države za radnike na čekanju...

Je li vrijeme za jedan protest kao u Njemačkoj? 

Prema Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u BiH je otkazano oko milion noćenja za tri mjeseca. Broj otkazanih noćenja u martu 2020. oko 210. 000, aprilu oko 300.000, a u maju oko 350.000. Teško da će se situacija promijeniti i u mjesecima koji dolaze. Turistički radnici se moraju osloniti na vlastite resurse i znanje koje sigurno imaju.

Ministrica turizma Austrije je pozvala je državljane te zemlje da ove godine ne idu na ljetovanje preko granice. Obzirom da kod nas ne postoji ta svijest da slušamo i vjerujemo porukama političara, hotelijeri mogu prilagoditi svoje kampanje i pozvati naše državljane da godišnje odmore provedu na našim planinama, jezerima, rijekama i tako pomognu BH ekonomiji.

Dva inovativna projekta koja mogu biti inspiracija domaćim hotelijerima i turističkim agencijama su  "Buy Now Stay Later" i "Hotel Credits". Ponudite svojim gostima vaučere koji se mogu iskoristiti u periodu od jedne godine. Vrijedost vaučera se može uvećati u trenutku kada ga gost koristi za 30%, a gost može dobiti neke dodatne usluge kao zahvalnicu za podršku hotelu u teškim trenucima.

Za kraj

Vlade trebaju objaviti jasan plan i trajanje mjera koje su poduzete. Mjere ne mogu da traju vječno! Ok, živjet ćemo sa ograničenjima ali mrcvarenje ekonomije može potpaliti požar i socijalne nemire kojih očito oni kojima primanja dolaze redovno još nisu svjesni. Paralelni kolosijek po kojem se voze ih može odvesti na put bez povratka i to prije bilo kakvih izbora.

Amer Ćorić

DUBOS Consulting Sarajevo

Primjedbe

Popularni postovi