Kako do veće plate?

Profesionalni vodič za konobare: Savjeti za uspjeh u poslu




Za uspjeh i profesionalnost u ugostiteljstvu ključna je temeljita priprema prije svake smjene. Pobrinite se da je vaša radna odjeća besprijekorna jer prvi utisci su od presudnog značaja za gosta. Uvijek držite čaše za dno i provjerite jesu li posudice za začine čiste i dobro napunjene. Ovi sitni detalji mogu napraviti veliku razliku.

Potrudite se da upamtite sve detalje jelovnika, uključujući cijene, opcije i sastojke svakog jela. To će vam omogućiti da pružite dobru uslugu i da preporučite jela kao npr: "Uz vaš biftek sa vrganjima, predlažemo našu grilovanu palentu sa špinatom." Uvijek se informišite u kuhinji da li nešto nedostaje, kako biste izbjegli neugodne situacije prilikom naručivanja.

Izbjegavajte korištenje mobilnog telefona dok ste na poslu. To je prekršaj za "crveni karton"!

Ako vas šef hitno pozove na posao, odazovite se pozitivno kad god je to moguće, posebno ako ste relativno novi na poslu. Takav stav se cijeni. Ako trenutno nema gostiju, iskoristite priliku da nešto očistite ili uredite.

Budite spremni pomoći kolegama, bez obzira na to da li je gost u vašem sektoru ili ne. Gosti to primjećuju i cijene trud oko pružanja kvalitetne usluge. Razgovarajte s kolegama umjerenim tonom, jer gostima nije do slušanja privatnih razgovora. Bilo kakva galam i dozivanje sa kolegama našurava ugled objekta ali i vas. Trčanje i prebrz hod također nije preporučljivo i  tako nećete sigurno ubrzati uslugu, ali će izgledati da ste neorganizirani i da nedostaje osoblja.

Zapamtite preferencije redovnih gostiju; to im pruža osjećaj prepoznavanja i važnosti. Jako je lijepo ako se sjećate imena gosta, pa ga oslovite imenom prilikom narudžbe. 

Aktivno nudite dodatne usluge ili proizvode, što će povećati njihovo zadovoljstvo, a time i vašu napojnicu. Držite pri ruci sitan novac za vraćanje kako biste gostima olakšali davanje napojnice.

Prvo poslužujte dame za stolom. Ne donosite hranu dok cijela narudžba nije gotova. U slučaju problema s plaćanjem karticom, diskretno zatražite alternativni način plaćanja kako ne biste stavili gosta u neugodnu situaciju.

Nikada ne izražavajte negativne komentare o kolegama, vašem restoranu ili konkurenciji. 

Imajte na umu da je gost uvijek u pravu, čak i kada to nije slučaj. Vaš je cilj osigurati da svaki gost ode osjećajući se zadovoljno i cijenjeno.


Amer Ćorić

DUBOS Consulting Sarajevo 

Primjedbe

Popularni postovi