Kako se pripremiti za prvi razgovor za posao?



Kada se spremate za razgovor za posao, bitno je da se dobro upoznate s firmom i onim šta ona radi. Ako se ne potrudite da saznate nešto o firmi, može izgledati kao da vam baš i nije stalo, a to baš i nije dobro za prvi kontakt sa budućim poslodavcem. Firma uvijek traži one koji su zainteresovani i daju sve od sebe, pa ako se ne pokažete spremni, možda vas zbog toga neće ni uzeti u obzir.

Važno je slušati šta vam kažu kad se prijavljujete za posao. Ako ignorišete šta vam kažu, vaša prijava može biti odmah odbijena. Firma cijeni kad neko zna pratiti upute, jer to pokazuje da se znate organizovati i obratiti pažnju na detalje.

Na razgovoru za posao treba pokazati da ste zainteresovani i postavljati pitanja koja su bitna. To pokazuje da vam je stalo do posla i da ste spremni više saznati o firmi i poslu koji biste radili. Ako ne postavljate pitanja, može izgledati kao da vam je svejedno koji posao ćete dobiti.

Ako spominjete svoj online portfolio ili profile na društvenim mrežama, ne zaboravite staviti linkove. To pokazuje da ste mislili unaprijed i olakšava firmi da provjeri šta znate i umijete. U današnje vrijeme, kad je sve više stvari online, to može biti baš korisno.

Važno je biti uporan, ali ne pretjerivati. Ako šaljete previše poruka ili pokušavate kontaktirati svakog u firmi, možete ostaviti loš dojam. Bolje je pokazati da ste odlučni, ali da znate kad je dosta.

Nakon razgovora, pristojno je poslati zahvalnicu, ali stalno zvati ili slati poruke da pitate kako stvari stoje nije dobro. To može biti previše i negativno se odraziti na vašu prijavu.

Ako vas na razgovoru pitaju nešto što ne znate, bolje je priznati nego izmišljati. Iskrenost se cijeni više nego nesigurni odgovori.

Čak i ako je atmosfera u firmi opuštena, bitno je ostati profesionalan. Previše opuštanja može se shvatiti kao nedostatak profesionalnosti.

Dobro je istaknuti svoje uspjehe, ali bez pretjerivanja. Hvalisanje može ostaviti loš dojam, dok je skromnost često više cijenjena.

I da, budite spremni na pitanje o visini primanja koje očekujete!

Sretno!

Amer Ćorić

DUBOS d.o.o. Sarajevo


Primjedbe

Popularni postovi